Om Ultrapanelet

Med støtte fra DR’s mangfoldighedsprojekt har DR Ultra etableret Ultrapanelet som er en online platform for børn mellem 9-14 år, hvor DR Ultra kan bruge videoerne, børnene selv har filmet i udsendelserne. Ultrapanelet er også et sted, hvor børnene kan komme med indspark til nogle af de emner, ’Ultra Nyt’ og DR Ultra tager fat på.

Vi har en ambition om at samle et panel bestående af flere end 100 børn fra hele landet, samt en række udlandsdanskere, der bor rundt i verdenen, som tilsammen repræsenterer et mangfoldigt Danmark.

Hvad kræver det af barnet?

Krav til barnet:

  • Skal være mellem 9-14 år
  • Har mange holdninger og meninger
  • Kan godt lide at snakke og filme sig selv med sin telefon
  • Har lyst til at være på med i Ultra Nyts nyhedsudsendelser

Hvis man er en del af Ultrapanelet betyder det, at man som barn får tilsendt spørgsmål via. SMS fra DR Ultras forskellige redaktioner. Så skal man filme sig selv svare på spørgsmålene og sende det tilbage til Ultrapanelet. Derefter kan ens video for eksempel blive udvalgt til Ultra Nyts udsendelse. Det er svært at sige præcis, hvor mange SMS-invitationer dit barn vil modtage, når de er en del af Ultrapanelet, da det kommer an på redaktionernes behov fra uge til uge. Der vil aldrig blive sendt mere end fem sms’er om ugen til det enkelte barn. SMS-invitationerne vil blive sendt fra mandag til fredag i tidsrummet 7-18, og vil have angivet, hvornår man senest skal svare. Der sker ikke noget, hvis man som børnepanelist ikke svarer på invitationen.

Det er vigtigt, at det ikke bliver et job for barnet, så der er intet pres om, at man skal svare hver gang. Det vigtigste er at barnet har lyst og synes, det lyder som en sjov ting at være en del af.

Det er meget vigtigt, at I som forældre eller værger giver tilladelse og er med på idéen. Både juridisk, men også hvis barnet skal bruge hjælp til at filme, uploade eller andet. Ved fælles forældremyndighed skal begge forældre altid give tilladelse.

Tilmeldingsprocessen

Tilmeldingsprocessen består af tre dele:

  1. Barnet vil blive spurgt om generelle spørgsmål såsom navn, by, fødselsdato, telefonnummer o. lign. Barnet vil også skulle udfylde informationer og kontaktoplysninger på begge forældre/værger.
  2. De angivne forældre/væger vil nu modtage et link på mail, som bringer dem ind på platformen. Her vil de kunne læse regler og betingelser, inden de godkender eller afviser barnets anmodning om at tilmelde sig panelet. Her opfordrer vi også forældrene til at hjælpe barnet med den resterende tilmelding.
  3. Hvis begge forældre/værger har godkendt barnets anmodning, vil barnet modtage et link på sms, som bringer dem videre til den sidste tilmeldingsproces. Barnet vil nu skulle svare på mere personlige spørgsmål om deres skole, klassetrin, familiesammensætning, kæledyr, interesser og hobbyer.

Når profilen er oprettet, kan man gå ind og tjekke og opdatere informationerne når som helst.

Det er helt op til jer som forældre/værger, om barnet laver tilmeldingen alene eller får hjælp af en voksen.

En del af panelet

Bare fordi dit barn er en del af panelet, bliver der ikke sat et krav om deltagelse. Det er altid op til barnet, om de vil besvare vores sms’er og indsende videoer eller ideer.

Det er heller ikke garanteret, at barnets video bliver udvalgt til at komme med i udsendelserne. Der vil altid være flere børn, der sender ind, og derfor vil der være gange, hvor man ikke bliver udvalgt.

Generelle forhåndssamtykker

Når du godkender dit barns tilmelding på Ultrapanelet.dk, gælder det samtykke til optagelser, som ikke går tæt på børnene personligt, men som vedrører mere generelle emner. Processen omkring optagelserne er, at vi sender SMS-invitationer direkte til barnet. Barnet kan her læse om indslaget og vurdere, om de vil optage og indsende en video. Hvis vi ønsker at lave indslag om mere personlige emner, vil der altid skulle indgås en konkret aftale om samtykke med forældrene med oplysninger om emnet, sammenhængen mv. Det gør vi bl.a. for at sikre, at der bliver taget de nødvendige hensyn til barnet samt overholde de presseetiske regler. DR Ultras formål og fokus er at inddrage børnene på deres præmisser, og vi er vores etiske ansvar meget bevidst. 

Rettigheder

DR får alle rettigheder til de optagelser dit barn sender ind. Det betyder, at DR kan bruge, udsende og genudsende optagelserne uden tidsbegrænsning, ligesom DR også har ret til at lægge optagelserne på DR’s platforme og på tredjemandsplatforme (f.eks. Facebook og YouTube). Der er ikke annoncer på DR’s YouTube kanaler, og kanalerne indeholder alene indhold fra DR’s egne programmer.  Programmer og klip, hvori optagelserne indgår kan også blive solgt og overdraget i hele verden til f.eks. tv-visning. Hvis dit barns optagelser ikke udvælges, slettes optagelserne fra platformen efter 30 dage. Det er DR’s ansvar af sikre, at DR’s optagelser og produktionen er i overensstemmelse med gældende lovgivning og god presseskik.